25 Kasım 2018 Pazar

Kahoot, Plickers, Sokrative ve Google Forms nedir?Kahoot, Plickers, Sokrative ve Google Forms karşılaştırması

KAHOOT
Kahoot uygulaması dersi daha heyecanlı ve oyun oynarcasına zevkli hale getiren ücretsiz bir uygulamadır. Dersi ve oyunu birleştirerek öğrencilerin dersi daha istekli ve eğlenceli geçirmesine olanak sağlar.  Bu uygulama öğrencilerin hazır bulunuşluklarını ölçebilir, öğrencilerin  yeni öğrendikleri bilgilerini tekrar etme imkânı sunar. Kullanımı da oldukça kolay olan bu uygulama öğrenci için herhangi bir üyelik gerektirmeyen sadece öğretmenin üye olmasının yeterli olacağı bir uygulamadır. Aynı zamanda renkli bir uygulama olması sebebiyle öğrencilerin quizlere karşı ön yargısını ve kaygısını da yıkan bir uygulamadır. Bunlara ek olarak kahoot öğrenci ve öğretmenin aynı ortamda bulunmasını gerektirir. Bunun sebebi soruların ve şıkların öğrenci ekranında görünmemesidir. Bu uygulamayı yalnızca çoktan seçmeli sınav hazırlarken değil karışık cümleleri, kelimeleri sıralarken, herhangi bir konu hakkında tartışma başlatırken veya anket hazırlarken kullanabilirsiniz.



PLICKERS
Plickers soru çözmeyi kolaylaştıran, çözerken eğlendiren, uygulaması basit ücretsiz bir web 2.0 aracıdır.  Plickers’ı her eğitim düzeyinde kullanabilirsiniz. Plickers’ı sınıfınızda kullanmak için bir adet telefon/tablet ve projeksiyon/akıllı tahta yeterlidir. Öğrenciler için ise QR kodların yer aldığı bir adet cevap kâğıdı yeterli gelmektedir. Plickers, aynı zamanda kullanım açısından da kolaydır fakat uygulama aşaması kalabalık sınıflarda biraz uzun zaman alır. Öğrencilerin ön bilgilerini kontrol etmek, ders sonu değerlendirmesi, konu değerlendirmesi, ünite veya tema sonu değerlendirmesi, anket çalışmaları, oylama yapmak amacı ile kullanabilirsiniz. Bunların dışında sizin yaratıcılığınıza kalmış her amaç için kullanabilirsiniz. Örneğin; bir yerde taşımalı öğrencilerin servis içinde yoklamasını almak için kullanıldığını görmüştüm.

SOCRATIVE
Konu anlattıktan hemen sonra hem öğretici hem de eğlenceli bir aktivite sunmak için Socrative çok işinize yarayacak bir uygulama. Sınav türü konusunda da çoktan seçmeli, kısa cevap ya da doğru yanlış seçeneklerine sahiptir. Öğrencileriniz isimlerini hatta isterlerse takma adlarını yazarak sisteme giriş yaptıktan sonra öğretmenin açmış olduğu teste dâhil olarak soruları çözmeye başlayabilir. Bu sırada aynı anda her öğrenciye ait bir karakter veya simge akıllı tahta üzerinde öğrenciler doğru yaptıkça ilerlemektedir. Öğrencileri bunu da gördükçe bir heyecan ve rekabet içerisine girmektedirler. Socrative bu açıdan öğrencileri derse katmak için oldukça güzel bir uygulama. İsterseniz Socrative üzerinden hazırlamış olduğunuz testlerin çıktısını alıp öğrencilerinize ders içerisinde çözme imkânı sunabilirsiniz. Ayrıca Sokrative ile quiz yaptıktan sonra öğrencilerinizin başarısını tabloya dönüştürebilir hem öğrencilerinize daha çabuk dönüt verebilir hem de değerlendirme yapma işinizi kolaylaştırabilirsiniz.


GOOGLE FORMS
Google Formlar'ı internette anketler ve testler oluşturmak ve bunları diğer kullanıcılara göndermek için kullanabilirsiniz. Bir forma metin, resim veya videolar ekleyebilir, bunları düzenleyebilir ya da biçimlendirebilirsiniz. Ayrıca özet tablo çıkararak değerlendirme yapmamızı kolaylaştırır. Uygulamanın içinde hazır şablonlarda yer alır ve işinize yarayacak olan şablonu oradan alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Forms da soru hazırlarken çoktan seçmeli, kısa yanıt, onay kutuları vb. gibi birçok seçenekten istediğinizi seçebilirsiniz.



KAHOOT-SOCRATIVE-PLICKERS-GOOGLE FORMS      KARŞILAŞTIRMASI
  • Öncelikle hepsi dersi eğlenceli hale getiren, sıkıcılıktan kurtarıp oyunlaştırarak öğrencilerin dikkatini çekmeyi sağlayan araçlardır.
  •  Bu araçların hepsi elektronik ortama ihtiyaç duyan araçlardır yalnızca plickers öğrenci de herhangi bir elektronik araç bulunmasını gerektirmez, öğrencide QR kodu olması Plickers’ı öğrenciye uygulamanız için yeterli olacaktır.
  •  Kahoot, Sokrative ve Plickers  öğrenci için herhangi bir üyelik gerektirmeyen yalnızca öğretmenin üye olmasının yeterli olacağı uygulamalar iken Google Forms’da öğrencininde bir mail adresine sahip olması gerekmektedir. Bu da Google Forms’un küçük yaş grubundaki öğrencilere uygulanmasına bir engeldir.(Küçük yaş grubundaki çocukların mail adresleri açmaları sakıncalıdır. Bunun sebebi ise mail adreslerinin güvenliğini sağlayamamaları ve riske açık olmalarıdır.)
  •  Google Forms, Sokrative ve Plickers da soru oluşturma kısmında herhangi bir harf sayısı kısıtlaması yer almazken Kahoot’un soru kısmında 280 harf kısıtlaması vardır böyle bir kısıtlama paragraf soruları vb. sorular için Kahoot’un kullanılamayacağını gösterir.
  • Google Forms, Sokrative ve Plickers da herhangi bir süre sınırı yoktur ancak Kahoot ta öğrencinin soruyu cevaplaması için bir süre sınırı koyulmalıdır ve soru hazırlama aşamasında bu süreyi sizin belirlemeniz istenir.
  • Google forms, Sokrative, Plickers ve Kahoot araçlarının içinde bulundurdukları sınav türü konusundaki karşılaştırmayı sizlere bir tabloyla göstereyim.

KAHOOT
SOKRATIVE
PLICKERS
GOOGLE FORMS
-Çoktan seçmeli
-Tartışma
-Eşleştirme
-Anket
-Çoktan seçmeli
-Doğru/yanlış
-Çoktan seçmeli
-Doğru/yanlış
-Kısa cevap
-Çoktan seçmeli
-Kısa cevap
-Paragraf
-Anket
-Onay kutuları

Tablodada görüldüğü üzere Google Forms bu konuda en kapsamlı araçtır.Sokrative ise Google Forms’un aksine bu konuda biraz eksik kalmıştır..
  • Google Forms ve Sokrative’i uygulama esnasında öğretmen ve öğrencinin aynı mekanda bulunmasına gerek yoktur fakat Plickers ve Kahoot’un uygulanabilmesi için öğretmen ve öğrenci aynı ortamda bulunmalıdır.
  • ·         Kahoot aracında her sorudan sonra en hızlı şekilde doğru cevabı veren ilk 3 kişi tahtada görünür. Bu durum öğrencilerin daha hırslı, istekli ve aktif bir şekilde katılımını sağlar. Diğer araçlarda ise sıralama yoktur.
  • Kahootta dil seçme özelliği yer alır  fakat diğer araçlarda böyle bir özellik yer almaz.
  • Bu araçların hepsi için öğrencilerin sınav kaygısını ve ön yargısını yıktığını söyleyebiliriz.
  •  Bu araçlar kağıttan tasarruf sağlar.
  • Araçların hepsi için çeşitlilik mevcuttur. İnternet bağlantısı olan her türlü araçtan giriş yapılabilir.
  •  Araçların hepsi ücretsizdir fakat Plickers’ın ücretsiz sürümünde 5 soru sınırı vardır. Ücretsiz sürüm 5 sorudan fazlasına izin vermiyor.
  •  Sokrative de öğrenci soruyu cevapladıktan sonra öğrencinin ekranına direkt doğru cevap bilgisi geliyor. Kahoot ta öğrenci öğrenciye verdiği cevabın doğru yada yanlış olduğu bilgisi veriliyor.Plickers ve Google Forms da ise öğrencilere bu şekilde anında dönüt yoktur.
  •  Bu araçların hepsi, uyguladıktan sonra öğrencilerin yanıtlarını ve başarı yüzdelerini tablo halinde görmenizi sağlar ve değerlendirme yapmanızı kolaylaştırır.
  •   Plickers ve Sokrative de soruya yalnızca resim eklenebilirken Google Forms ve Kahoot da resmin yanı sıra video da eklenebilir.
  • Kahoot ve Sokrative’i Plickers’dan ayıran özelliklerden bir tanesi de herhangi bir kayıtlı sınıf gerekmeksizin online olarak öğrencilerin telefonlarından bağlanarak oyuna katılabilmeleridir.
  • Bu araçların bir konuda daha farkı vardır, çoktan seçmeli sınav hazırlarken şık sayılarını (A,B,C,D,E) artırmak ya da eksiltmek Kahootta mümkün değilken Plickers da şıkları silme imkanı sunulur ama ekstra şık ekleme imkanı yoktur. Google Forms ve Sokrative de ise hem silme hem ekleme işlemi yapabilirsiniz. 


Kahoot'un kullanımıyla ilgili bilgi edinmek için youtube sayfamdaki "Kahoot nasıl kullanılır?" başlıklı videomu izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/tM9V-Sr5i9I


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Plickers Nedir? Nasıl Kullanılır?

PLICKERS  Plickers, soru çözmeyi kolaylaştıran, çözerken eğlendiren, uygulaması basit bir web 2.0 aracıdır. Plickers’ı sınıfınızda kullanm...